FOND-EX 2000

Ing. Ion BACANU - Hüttenes Albertus Romania
si Prof. dr. ing. Laurentie SOFRONI - UPB



Târgurile Internationale de Turnatorie sunt organizate la Brno începând cu anul 1972, la fiecare doi ani. Ele sunt cele mai importante din Europa (dupa cel de la Düsseldorf) si cele mai importante pentru Iarile din Centrul si Estul Europei. In acest an (24-27 octombrie) Târgul International de Turnatorie a fost la cea de a 8-a editie. Au fost reprezentate peste 200 de firme, dintre care 56% din alte tari. Suprafata ocupata de expozitie a fost de 3700 m2. În afara de numeroasele firme ale tarii gazda, au mai participat multe altele din Austria, Belgia, Canada, Germania, Elvetia, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia, Rusia, Slovacia, Slovenia, SUA si altele. De mentionat ca în alte pavilioane ale târgului sunt organizate în aceeasi perioada expozitlii pentru sudura (editia a 15-a), protectia mediului (editia a 9-a) si pentru marfuri (editia a 10-a). deci au loc concomitent târguri pentru patru domenii deosebit de importante. În ceea ce priveste târgul de turnatorie (FOND-EX 2000) în acesta au fost expuse cele mai moderne masini si echipamente, tehnologii si materiale noi, sisteme de protectie a mediului, piese turnate complete de calitate superioara.

Cu aceasta ocazie au avut loc urmatoarele manifestari:
  • Simpozionul "Aliajele de aluminiu si magneziu cuceresc competitia";
  • Seminarul "Piese mari turnte din fonta si otel";
  • Conferinta "Probleme economice în tductia de piese turnate";
  • Expozitia "Piese si modele pentru secolul XXI;
  • Intâlnirea redactorilor sefi ai revistelor de specialitate;
  • Sesiunea reprezentantilor asociatiilor de turnatorie din statele din Centrul si estul Europei;
  • Meeting 2000 - întâlnirea si expozitia turnatoriilor de arta.
Dintre firmele - care au expus - putem mentiona Sebesta (servicii pentru turnatorii); Skoda, Flexovit Ct, Morava-Chem.; etc. Prezente au fost si cele mai imporiante firme care au expus la Düsseldorf (GIFA-1999).

Firma Künkel Wagner (Germania) a expus un nou tip de instalatie de regenerare a nisipului din amestecuri cu argila si bentonita (Turbo Dry). Instalatia este de tip turbina actionata cu aer comprimat si poate asigura o productie de 5 tone pe zi. Instalatia are mai multe module care lucreaza în cascada:
Firma Skoda Steel (Republica Ceha) produce lingouri de otel cu greutate cuprinsa între 1-200 t, piese din otel (2-250 t); piese din Fgn (150-500 t); piese din Fgl (l 1Q-250 t).

Firma FIMES (Republica Ceha) produce piese de precizie, in forme ceramice cu modele fuzibile, din aliaje de Al, Cu, Fe. Dimensiunile maxime ale pieselor 100x200x300 mm; grosimea peretilor poate fi chiar mai mica de 1,8 mm. De asemenea, produce piese turnate în forme metalice si la masini sub presiune. Poate realiza serii de productie cuprinse între 10 si 100000 bucati. O alta filiala a firmei produce matrite pentru turnarea metalelor si injectarea maselor plastice.

Firma Ianik (Republica Ceha) este specializata în producerea formelor folosite la turnarea aliajelor neferoase, jgheaburi ceramice, rotori din grafit, adao-suri pentru rafinarea si îndepartarea zgurii si vopsele speciale de acoperire.

Firma PBS (Republica Ceha) este specializata în turnarea pieselor de precizie (cu modele fuzibile) din aliaje de tip Stellit si Hastelloy. Piesele pot avea masa cuprinsa între 0,03 si 12 kg. Foloseste tehnica compu-terizata moderna pentru documentare si proiectare.

În timpul Expozitiei FOND-ED 2000, Societatea Turnatoriilor din Republica Ceha a organizat o întâlnire cu redactorii sefi ai revistelor de specialitate din tarile Europei Centrale si de Est. La întâlnire au participat dr. ing. R. Koplik, secretarul Societati si conducatorul întâlnirii, precum si reprezentanti ai revistelor Slevârenstvi, Republica Ceha (redactor sef dipl. Ing. Alena Svobodova si redactor dr. ing. Katerina Drabkova); Przeglad Odlewnictwa Polonia (prof. dr. ing. J. Marcinkowski); Liteinoe Proizvodstvo Rusia (redactor sef dipl. ing. Inna Iaskevici si redactor Tatiana Gavrilova); Livarski Vestnik Slovenia (redac-tor sef prof. dr. ing. M. Trbizan); Protessî Litia si Metall i Litio Urainî Ucraina (doc. Dr. ing. M.I.Tarasevici si dr. ing. I.O.Sinskii); Metallurghia I Litio Belarus (director Technolit dr. ing. S.Rovin); Giesserei Erfahrungsaustansch Germania (dipl. ing. G.Kindler); casting Plant and Technology, Giesserei Verlag Germania (dipl. ing. Sigrid Klinge si J.Simonis); Giesserei Rundschau Austria (redactor sef dr. ing. F.Sigut); Bulletin Sduzeni presneho liti, Republica Ceha (presedintele Societalii turnatoriilor de precizie si directorul holdingului FIMES, dipl. ing. J. Cicelek); Revista de Turnatorie România (director prof. dr. ing. Laurentie Sofroni). A mai participat dl. M.J. Gallagher din partea firmei Equal Parts Ventures (Florida, SUA), firma care se ocupa cu promovarea tehnicilor noi în mai multe domenii, inclusiv turnatorii)
S-a facut un schimb foarte util de experienta în privinta editarii revistelor si colaborarii în viitor. De mentionat ca revista Liteinoe Proizvodstvo apare si ca editie în limba engleza "Foundry Technology & Equipment".

De asemenea, a avut loc întâlnirea reprezentantilor asociatiior de turnatorie din tarile Europei Centrala si de Est: Republica Ceha, Slovenia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Ucraina, Belarus si Rusia. România a fost reprezentata de di. Dipl. ing. Bacanu Ion secretarul executiv al ATTR. De mentionat faptul ca la Expozitia FOND EX 2000 au participat, fiecare cu un stand, catedrele de specialitate de la universitatile tehnice din Brno, Liberec, Ostrava, Praga, Magdeburg si Freiberg. În Brno functioneaza o scoala medie care pregateste cadre în domeniul productiei de piese de arta prin turnare, forjare si gravura (SPS Slevârenska). Scoala a organizat în timpul expozitiei si dupa aceasta, întâlniri pentru punerea în evidenta a talentelor tinerilor. La expozitie au participat 12 specialisti din România.

top